Het wordt nog wel eens door elkaar gebruikt, de termen emblemen, patches, badges en insignes. Maar wat zijn nu de verschillen en welke soorten zijn er te onderscheiden?
Officieel betekenen alle 5 de woorden wat anders, maar wanneer we het hebben over logo’s of ontwerpen voor op kleding en accessoires, dan worden ze veelal door elkaar gebruikt. Alles wat je al wilde weten over emblemen lees je in dit blog.
De termen emblemen, patches, badges en insignes worden vandaag de dag veelal als synoniemen gebruikt. Laten we voorop stellen dat dit zéker niet fout is! Maar wist je dat er van origine eigenlijk wel degelijk een verschil is in de termen?
Allereerst, wat is een insigne? Insignes zijn een symbool of bewijs om macht, status of een overheids- of juridische positie aan te tonen. Je kunt dus zeggen dat insignes gebruikt worden om een specifieke autoriteit te uiten. Daarom worden ze bijvoorbeeld ook gebruikt bij de scouting.
Vervolgens, wat is een badge? Een badge is een logo, ontwerp of een naam op een apart stuk stof, metaal, hout, PVC en dergelijke. Ze worden draagbaar gemaakt door middel van velcro (klittenband), (strijkbare) lijmlaag, een speld of door middel van stikwerk. In principe kun je dus zeggen dat van origine de term “badges” de juiste term is. Maar wat is dan een patch? Een patch lijkt erg op een badge. Het verschil zit hem erin dat een patch veelal gebruikt werd om gaten in bijvoorbeeld kleding dicht te maken met een stuk stof.
Ten slotte, wat zijn dan emblemen? Het woord embleem representeert eigenlijk iets abstracts. Het is een object of een afbeelding van een object, zoals een logo. Een embleem kan worden gedragen of gebruikt worden als een type identificatie. Daarom kunnen de logo’s op auto’s ook emblemen genoemd worden.
Je merkt het al, iedereen gebruikt een andere term. Maar de titel van dit blog zegt het al: “what’s in a name?” Want vandaag de dag mogen wat ons betreft deze termen gewoon door elkaar gebruikt. Wij houden veelal de term emblemen hoofdterm aan, maar gebruiken patches, badges en insignes als synoniemen. Dus maak je niet druk om de juiste term!
Iedereen komt dagelijks wel eens emblemen tegen. Denk aan de insignes op de uniformen van politie, het logo op de werk- of bedrijfskleding, het ontwerp of de logo op de kleding die je draagt. Maar patches worden nog voor talloze andere doeleinden gebruikt. Zo worden scouting badges gebruikt te laten zien dat je bepaalde activiteiten of vaardigheden hebt behaald. En bij motorclubs zien we vaak dat leden leren jacks dragen die meerdere biker patches bevatten. Deze bevatten vaak de clubkleuren of geven aan welke functie het lid bekleedt.
En ben jij wel eens in Den Bosch geweest tijdens carnaval? Want dan zie je overal om je heen carnaval emblemen op de kleding van de carnavalsvierders. Veel feesten en activiteiten worden georganiseerd door verschillende carnavalsverenigingen, zeker in grotere steden zijn meerdere verenigingen actief. Een opvallend carnavalsembleem is dan ook dé manier om herkenbaar te zijn als vereniging.
Verder worden er ook vaak emblemen gemaakt voor verschillende sportverenigingen en -activiteiten. Zo merken wij dat airsoft patches steeds populairder worden om te laten zien bij welk airsoft team jij hoort. En jij hebt ook vast wel eens een beveiliger gezien met de bekende “V” op zijn kleding? Emblemen worden namelijk ook veel gebruikt in de beveiliging en dienstverlening.
Patches kunnen kennen nog andere toepassingen buiten het plaatsten op kleding en kledingaccessoires. Want wist je dat Pro-Merchandise ook emblemen maakt die worden gebruikt als merklabels op producten, als kledinglabels voor kledingmerken, als onderzetters en als sleutelhangers? Merklabels kom je bijvoorbeeld tegen op de achterkant van stoelen, zoals een rubberen label met het merk er op. Ook op kleding kom je dit vaak tegen. Kledinglabels bevatten vaak het kledingmerk en worden vooral gemaakt voor in de kleding en de accessoires.
De meest gangbare en klassieke uitvoering zijn geborduurde emblemen. Wat zijn geborduurde emblemen? De naam zegt het al.. hierbij worden logo’s of designs geborduurd op een stevige stof. Je kunt deze emblemen laten maken door de patch gedeeltelijk of in zijn geheel te borduren. Deze type badges hebben een chique uitstraling en worden veelal gebruikt om gemakkelijk bedrijfskleding te voorzien van logo’s. Maar ook voor motorclubs, scoutings en (sport)verenigingen worden deze emblemen veelal gebruikt en natuurlijk als merchandise voor bands, artiesten en merken. Met hun robuustere uitstraling, door het gebruik van de dikkere garen, is het in tegenstelling tot geweven en bedrukte emblemen niet mogelijk om erg kleine details te weergeven.
Op zoek naar emblemen waarin je meer details kwijt kunt? Dan is het een goede keuze om geweven emblemen te kopen. Geweven emblemen worden gemaakt door dunne garen verticaal en horizontaal met elkaar te weven waardoor er een stuk stof ontstaat. Dit is dan de patch. Geweven emblemen hebben een fijne structuur, doordat er niet op een stuk stof wordt geborduurd. Door de dunne garen is het mogelijk om jou embleem te maken met mooie details. Kleurverlopen en schaduweffecten zijn echter niet mogelijk.
Verschil tussen geborduurde en geweven emblemen: geborduurde emblemen zijn grover dan geweven emblemen en kunnen daarom niet zo gedetailleerd worden gemaakt. Een geweven embleem maken kan dus met meer details in jouw ontwerp.
Sublimatie of bedrukte emblemen zijn badges waarbij het ontwerp of de logo op een stuk stof wordt gedrukt. Daardoor zijn álle soorten ontwerpen mogelijk zijn inclusief kleurverlopen en schaduweffecten. Zo simpel kan het zijn!
De voorgaande 3 type emblemen zijn de meest voorkomende technieken om een patch te maken. Maar bij Pro-Merchandise is er altijd meer mogelijk. Bij hen is het namelijk ook mogelijk om rubberen of PVC emblemen te kopen en badstof of vilten patches. PVC patches worden op een andere manier gemaakt dan de voorgaande 3 type badges. In plaats van dat de basis ligt bij stof en garen, wordt dit product gemaakt van een soort van rubber, ook wel PVC genoemd. Het bijzondere aan deze emblemen is dat er veel mooie details naar voren komen in reliëf-vorm (2D) en dat er zelfs een 3D effect mogelijk is. De emblemen worden gemaakt via een mal waar het materiaal in wordt gegoten.
Badstof en vilten emblemen worden ook wel varsity patches genoemd. Waarom? Ze worden vooral gebruikt op de sweaters en hoodies van sportverenigingen en universiteitsverenigingen in de USA. Deze patches van vilt of badstof hebben hun eigen unieke uitstraling en voelen heerlijk zacht aan. Daarnaast zit er ook een mooie diepte in dit type omdat het ontwerp of logo bovenop de stof ‘ligt’.
Het is vaak zo dat de meeste bedrijven emblemen maken met een strijklaag. Deze strijkpatches kun je op die manier eenvoudig op je kleding of accessoire strijken. Voor een extra stevige bevestigingen zodat je zeker weet dat de badges goed blijven zitten is het ook zeker aan te raden om ze vast te maken met naald en draad. Het is ook mogelijk, zoals bij Pro-Merchandise, om de patches door hen te laten vaststikken op de kleding of accessoires. Strijken en vastborduren zijn zeker niet de enige manieren voor het bevestigen van badges. Je kunt namelijk ook emblemen bestellen met klittenband (velcro) of een zelfklevende stickerlaag (3M-tape).
Hoe strijk je patches vast op kleding of accessoires? Dit is eenvoudig te doen in 8 simpele stappen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
(1) Wat heb je nodig? Een strijkijzer met strijkplank (of hittepers) en een oude, licht vochtige doek of bakpapier. Eventueel ook naald en draad voor extra bevestiging van de strijkpatches (zie stap 8). (2) Zet je strijkijzer aan en laat deze verwarmen tot circa 140-150°C. Vergeet niet om de stoomfunctie uit te zetten. (3) Leg je kledingstuk strak uit over de strijkplank. Zorg er voor dat de kleding kreukvrij is. Positioneer je strijkembleem op de plek waar deze moet komen. (4) Leg vervolgens de oude, licht vochtige doek of bakpapier over het embleem. Dit voorkomt verbranden van je embleem en houdt de lijmresten van het strijkijzer.
(5) Druk nu het strijkijzer stevig op het embleem en maak een licht draaiende beweging. Zorg dat je de randen goed raakt. Doe dit voor ongeveer 15 seconden. De exacte tijd is afhankelijk van het formaat van de strijkpatch, de dikte van de kleding en vochtigheid van de oude doek. (6) Om te controleren of de lijm van de patch goed vloeibaar wordt, kun je het embleem bij de rand iets optillen. Strijk deze vervolgens weer even kort vast. De lijm kan inmiddels teveel gestold zijn. (7) Gelukt? Laat alles dan een paar minuten afkoelen. Controleer daarna nog voorzichtig alle randen om te zien of de patch goed vast zit. De randen moet je niet meer op kunnen tillen. (8) Voor permanente of extra stevige bevestiging adviseren we altijd het strijkembleem rondom de rand met naald en draad vast te stikken.
Patches kun je online bij verschillende websites kopen. Denk aan Etsy, webshops van bands en artiesten.. maar wist je dat zelf emblemen maken veel leuker is? Zo kun je bij Pro-Merchandise al vanaf circa 10 stuks emblemen bestellen, geheel naar jouw ontwerp. En zelfs bij het ontwerpen kunnen zij jou helpen. Pro-Merchandise levert al jaren patches aan bedrijven, merchandise verkopers, designers, kledinglijnen, scoutingen, bikerclubs, airsoft teams en noem maar op. Wil jij emblemen laten maken? Check dan hun website voor meer uitleg en voorbeelden van de meest mooie en unieke custom made emblemen en patches.
Voordat wij jouw embleem maken is het belangrijk dat je een ontwerp hebt van jouw embleem. Dan is het namelijk mogelijk voor ons om jou een werktekening en prijsopgave toe te sturen, gratis en vrijblijvend. Een uniek embleem begint bij een uniek ontwerp. Maar hoe ontstaat het ontwerpproces nu eigenlijk? Simpelweg gezegd heb je bij ons 3 opties waarmee we een ontwerp van jouw embleem maken.
Optie 1 - compleet ontwerp aanleveren: De eerste optie is erg simpel, want jij levert namelijk het ontwerp aan. Met jouw grafische design skills (of van jouw collega/vriend/bekende) is jouw ontwerp klaar om te gaan. Wij zullen dan alleen alles gaan ‘finetunen’ en vervolgens een werktekening van jouw embleem maken. De werktekening wordt ter goedkeuring naar jou verstuurd. Ben jij het er helemaal mee eens? Dan plaatsen wij de bestelling en gaan wij jouw unieke emblemen laten maken.
Optie 2 - schets aanleveren: Ben je minder handig met de computer maar wel handig met je handen? Dan kun je er voor kiezen om een schets van jouw embleem te maken. Maak hier een zo duidelijk mogelijke foto van of scan het in en verstuur het vervolgens naar [email protected] of voeg hem toe bij het aanvraagformulier. Wij zullen de schets van jouw embleem verder uitwerken. Vervolgens gaan wij een digitale werktekening van jouw embleem maken, die ter goedkeuring naar jou verstuurd wordt. Allemaal geheel vrijblijvend. Je hebt pas een bestelling geplaatst wanneer jij de werktekening van jouw embleem hebt goedgekeurd. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een schets en de werktekening van een embleem.
Optie 3 - het ontwerp van het embleem maken wij: Heb jij moeite om een design of schets van jouw embleem te maken? Ga dan voor optie 3. Hierbij gaan wij het ontwerp van het embleem maken van A tot Z. Hierbij is het wel belangrijk dat wij weten wat jij in jouw embleem terug wilt zien. Het ontwerp van het embleem maken wij dan op basis van steekwoorden, losse afbeeldingen, logo’s, foto’s en gewenst kleurgebruik. Dan gaan wij voor jou aan de slag! Je krijg een voorstel schets of direct een voorsteltekening aangeleverd. Vervolgens geef jij aan of deze is goedgekeurd of dat je sommige dingen toch iets anders wilt hebben. Pas wanneer jij de werktekening hebt goedgekeurd is jouw bestelling geplaatst. Bij het ontwerpen van jouw emblemen zit jij dus nergens aan vast!
Heerlijke hete saus van Bickery Food Group: Tabasco. Wie kent het niet? Als leuke promo-gift hebben we theelepel-medailles mogen leveren. Zeer goed passend bij het product dat ze leveren, en het enthausiasme was dan ook groot.
"Afgelopen 2 dagen hebben we het evenement gehad, en de theelepels waren een groot succes!"